SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Gymnastikklubben Splitt
GK SPLITT

Klubbens historia

GK Splitt bildades 1986 och redan från början var inställningen att man skulle satsa på elit och få fram elitgymnaster. Samtidigt skulle man också få en bredd med grupper för alla åldrar. Och med en satsning och en stor dos envishet lyckades GK Splitt nå toppen inom svensk gymnastik på bara några få år, både inom den artistiska gymnastiken och inom truppgymnastiken.


1993 fick Sofia Bengtsson från GK Splitt Skånska Dagbladets bragdmedalj för årets bästa idrottsprestation i sydöstra Skåne. Under året hade hon tagit silver i seniorernas SM och hon tog två bronsmedaljer vid JNM där hon blev sammanlagd fyra och bästa svenska. Dessutom representerade hon Sverige i både det europeiska OS:et i Holland samt på JEM i Schweiz. Detta är dock bara ett axplock av Sofia Bengtssons framgångar genom åren.

1995 tog man äntligen hem sin första seger i JSM i truppgymnastik och samma år tog man sin första medalj på seniorsidan då det blev brons i Svenska Cupen.


1996 lyckades man snäppet bättre på juniorsidan då tjejtruppen kvalificerade sig till JNM i danska Silkeborg och kammade hem guldet och därmed kunde titulera sig nordiska mästarinnor.

En annan framgång genom åren att nämna är väl också alla UT-framgångarna där GK Splitt vann den äldre klassen flera, flera år i rad. En annan stor framgång vi haft är en silvermedalj i SM-tävlingarna år 2001. Lyckan stod verkligen högt i tak när den medaljen stod klar. 1999 hade man lyckats ta brons i SM-tävlingarna i Örebro.

Från början bedrevs GK Splitts träningsverksamhet i olika hallar i kommunen men sedan 1997 finns hela vår verksamhet på Tennisstadion i Ystad. Här finns fina träningsmöjligheter med bland annat grop, som vi hade önskat oss länge innan det äntligen blev verklighet.


Varje år sedan starten arrangerar GK Splitt dessutom den uppskattade uppvisningen Nyårsgalan. Traditionellt arrangeras detta varje nyårsdag och publiktillströmningen har ständigt varit ökande genom åren för att de senaste åren i stort sett dra fullt hus. Sedan cirka 15 år tillbaka har varje Nyårsgala ett tema med allt från cirkus, årstiderna, resa genom tiderna, melodifestival, med mera, med mera. Det är bara fantasin som sätter gränserna när det gäller tema till Nyårsgalan. Galan engagerar hela föreningen och österporthallen dekoreras passande till årets tema men hjälp av både ledare, gymnaster och föräldrar.


På tjejsidan är de senaste framgångarna under år 2008 guld i Riksmästerskapen yngre, silver i Rikscupen steg 1, silver i Juniorcupen, guld i Skånska Mästerskapen äldre, silver i Skånska Mästerskapen yngre, guld i Rikscupen steg 2 och nu senast en finfin silvermedalj i JSM.


År 2000 började GK Splitt en nysatsning på killsidan. En satsning som visat sig bära frukt. Vi har nu flera duktiga killar som tävlat med framgång både i killklassen och i mixklassen. Till killarnas största framgångar får väl räknas flera guld i UT-tävlingarna, Skånska mästare 2004, silver i USM 2005, guld i Ungdomscupen 2006, USM silver 2008, brons i juniorcupen 2008.


Även inom mixklassen har GK Splitt ställt upp med framgång. Till de senaste årens främsta framgångar inom mixklassen får väl räknas JNM-framgångarna. Redan 2006 kvalificerade sig ett ungt mixlag till JNM som då gick av stapeln i Danmark, Roskilde. Laget kämpade sig till en silvermedalj vilket vi var oerhört stolta över. Två år senare var det dags igen. Mixlaget kvalificerade sig åter till JNM och denna gång styrdes kosan mot Norge, Bergen. Även här blev det en lyckad tävling och denna gången räckte det till en fin bronspeng. Vi tycker att det är roligt att tävla i mixklassen då det ger en härlig gemenskap och stärker lagandan. Utöver detta kan vi i mixklassen även stoltsera med bland annat guld i RM 2007, silver i SM 2007, guld i USM 2007 och, senast inom mixklassen, ett brons i SM 2008.


Samtliga resultat, oavsett nivå, är resultat som vi är mycket stolta och glada över att ha presterat och både ledare och gymnaster är värda all beröm.


En annan rolig händelse för föreningen inträffade 2004 då föreningen blev inbjudna att delta i Bingolotto på TV4, under ledning av Gunde Svan. 13 gymnaster och 2 ledare fick åka till Göteborg och representera föreningen och kunde via sina platser på den så kallade föreningsläktaren kamma hem 18 000 välbehövliga pengar till föreningen.

GK Splitt har fortsatt en hög målsättning och arbetar gemensamt för att försöka upprätthålla en hög gymnastisk nivå samtidigt som vi också satsar på en stor bredd inom föreningen. Som alla vet som sysslar med gymnastik, och idrott över huvudtaget, kan detta inte alltid lätt att få ihop. Men med den alltid närvarande viljan och envisheten hoppas vi kunna fortsätta nå framgångar inom den svenska truppgymnastiken, både på regional- och riksnivå.

 
Sponsorer